Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΤΑ ΄΄ΜΑΡΜΑΡΑ΄΄,οι άγγλοι και ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2012.


Παρακολούθησα μάγκες τηλεοπτικά τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακροπόλεως.
Όντως -έστω και τηλεοπτικά-φαίνεται για ένα μουσείο,που πραγματικά αναδεικνύει τα έργα του Παρθενώνος,αν και η εξωτερική αρχιτεκτονίκη του,θα μπορούσε να ΄΄δένει΄΄καλύτερα με το τοπίο και όχι να θυμίζει από γραφεία εταιρείας μέχρι υπερυψωμένη αίθουσα αναμονής αεροδρομίου.
Παρόλα αυτά,πρόκειται για το σημαντικότερο έργο πολιτισμού,της τελευταίας εικοσαετίας.
Σε όλα αυτά παραφωνία ήταν η επαναλαμβονομένη ατάκα των δημοσιοκάφρων αλλά και του Σαμαρά και του Καραμανλή,που συνέχιζαν να χαρακτηρίζουν τα γλυπτά των ζωοφόρων του Παρθενώνα,που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο,ΜΑΡΜΑΡΑ.
Μάρμαρα μάγκες των καναλιών και της κυβέρνησης,είναι τα μάρμαρα από τα οποία είναι φτιαγμένα το μπαλκόνι του σπιτιού σας άντε και το σαλόνι,που υποδέχεσθε τους φίλους σας.
Τα γλυπτά του Παρθενώνος,επ΄ουδενί-ειδικά όταν αναφέρονται από Έλληνες-δεν πρέπει να αποκαλούνται υποτιμητικά,μάρμαρα.
Αυτά λοιπόν τα ΄΄μάρμαρα΄΄ λεηλατήθηκαν με τούρκικο φιρμάνι στις αρχές του 19ου αιώνα,από έναν άγγλο απατεώνα,πού αργότερα έκανε και φυλακή στη Γαλλία-επονομαζόμενο λόρδο Έλγιν.
Ο τυπάκος αυτός,που έκανε και πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη, του κράτους,που, λόγω της διεθνούς στρατηγικής του ανά τους αιώνες,έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του πιο ΄΄μισητού κράτους΄΄παγκοσμίως,ξήλωσε και μετέφερε στην πατρίδα του,σχεδόν ολόκληρες την βόρεια,νότια και ανατολική ζωοφόρο του Παρθενώνα.Έμεινε μόνο το μεγαλύτερο κομμάτι της δυτικής ζωοφόρου,που κι αυτό θα το ΄΄σήκωνε΄΄ αλλά δεν πρόλαβε.
Κλασική αποικιοκρατική ενέργεια των άγγλων,που όποιες χώρες διοικούσαν ή είχαν καλές σχέσεις με τους δυνάστες τους,φρόντιζαν να τις απογυμνώνουν από τα στοιχεία της ιστορικής τους κληρονομιάς και να κοσμούν με αυτά τα μουσεία του Λονδίνου.
Έτσι κάνουν τα έθνη,που το μόνο,που έχουν να εκθέσουν στα μουσεία τους,είναι τα κεφάλια των Σκοτσέζων,των Ιρλανδών,των Ινδών,των Αράβων και άλλων,που κατά καιρούς μακέλεψαν.Βέβαια οι άγγλοι,ουδέποτε κατηγορήθηκαν για γενοκτονία...
Προσέξτε δεν αναφέρομαι σε Βρετανούς,αλλά μόνο στους άγγλους,που αποτελούν ακόμα και σήμερα τους δυνάστες όλων των Βρετανών.
Το κράτος λοιπόν των διεθνών αρπακτικών,ακόμα και σήμερα,δεν θέλει να επιστρέψει τα λεηλατημένα γλυπτά του Παρθενώνος,στην πόλη και στη χώρα που τους ανήκουν.
Κι εδώ έρχεται η ελληνική αντίδραση.Τι πρέπει να κάνουμε?
Καλές οι πολιτικές αντιδράσεις ίσως και οι νομικές,αλλά τα αγγλάκια έδειξαν ότι δεν παίρνουν χαμπάρι.
Ας κάνουμε λοιπόν το άλλο.Μία διεθνή εκστρατεία,για την επιστροφή των γλυπτών στην πατρίδα τους.
Π.χ. πάνω στις διαφημίσεις του τουρισμού,που παίζουν διεθνώς,να υπάρχει από κάτω επιγραφή για την επιστροφή των γλυπτών.Τα εισητήρια των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών,να έχουν από κάτω λεζάντα,για την επιστροφή των γλυπτών.Στο ίδιο το Μουσείο της Ακροπόλεως,να υπογράφουν όλοι οι επισκέπτες το αίτημα για την επιστροφή.
Και το κυριότερο.Τα αγγλάκια το 2012 διοργανώνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Να κάνουμε σαφές στα αγγλάκια,ότι αν μέχρι το 2012,δεν επιστρέψουν τα κλεμμένα γλυπτά του Μνημείου,όχι την ολυμπιακή φλόγα δεν θα πάρουν,αλλά και η Ελλάδα δεν θα στείλει ολυμπιακή αποστολή,δείχνοντας σε όλο τον κόσμο την τακτική των άγγλων.
Επιστρέφεις τα γλυπτά,παίρνεις την ολυμπιακή φλόγα από τη γη της Ολυμπίας.
Αλλιώς ας πάρει το γηραλέο φρόκαλο,που παριστάνει τη βασίλισσα μίας αυτοκρατορίας,που έχει πάψει να υφίσταται εδώ και 60 χρόνια,το βασιλικό της αναπτήρα και ανάψει τη φλόγα στο Λονδίνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου