Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Η ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΕΑΛΩ...


Μετά το χαστούκι,που έλαβε η κυβέρνηση από τον κόσμο για την οικονομική της πολιτική,τα σκάνδαλα,την αλαζονεία και την αμετροέπεια των στελεχών της,άνοξαν οι ασκοί του Αιόλου στον πρώην κυβερνόν κόμμα.
Και τίθεται το ερώτημα.
Υπάρχει όντως δαχτυλίδι διαδοχής από τον Καραμανλή στο Μητσοτακέικο?
Και αν δεν υπάρχει,πώς θα αντιδράσει το Μητσοτακέικο.
Η άποψη του γράφοντος είναι ότι δεν υπάρχει δαχτυλίδι διαδοχής.
Και αυτό γιατί η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ,δεν θέλει επ΄ουδενί το κόμμα να περάσει στα χέρια των Μητσοτάκιδων.
Έστω κι αν ο Καραμανλής παρασκηνιακά,για να μην υπάρξει σφαγή των νηπίων εντός της ΝΔ,επιθυμεί με κρύα καρδιά τη μετάβαση στην ηγεσία Μπακογιάννη.
Και δεν είναι μόνο οι παλαιοί πολιτικοί λογαριασμοί,που χωρίζουν τα δύο στρατόπεδα.
Συγκρούονται τα κύρια ιδεολογικά ρεύματα της ΝΔ,που ήταν ανέκαθεν η λαική Δεξιά των Καραμανλήδων,που υποστήριζε μεν την ελεύθερη οικονομία με όρους όμως κοινωνικής συνοχής και επίκλησης πατριωτικών θέσεων έστω και ρητορικώς με τη φιλελεύθερη πτέρυγα των Μητσοτάκηδων,που εξυμνεί τον νεοφιλευθερισμό ως κυριάρχη ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση,με ελάχιστα ψίγματα κοινωνικής ευαισθησίας και διάθεση άρον άρον κλεισίματος των εθνικών θεμάτων.
Το πρόβλημα της λαικής δεξιάς,είναι ότι αυτός,που φαίνεται ότι θα την πάρει στις πλάτες του,είναι ο πρώην ΄΄αποστάτης΄΄,ο Αντώνης Σαμαράς.
Θα δούμε λοιπόν τη Μητσοτακική πτέρυγα,να κατηγορεί τον υποψήφιο αρχηγό,ότι θέλει να ηγηθεί της παράταξης,που έριξε από την εξουσία το 1993.
Και μη γελιόμαστε.Όσο και να θέλουν να εμφανίζονται ως βελτιωμένες οι σχέσεις Σαμαρά-Μητσοτάκιδων,τις δύο πλευρές τις χωρίζει πολιτική άβυσσος.
Η πιθανή άνοδος στην ηγεσία της ΝΔ της Ν.Μπακογιάννη θα σηματοδοτήσει μία στροφή της ΝΔ στο πολιτικό κέντρο,με ευθείες αναφορές στο νεοφιλευθερισμό ως κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο και μία σαφή ενδοτικότητα στα εθνικά ζητήματα.
Η ΝΔ θα χάσει επομένως,μεγάλη μάζα ψηφοφόρων της προς το ΛΑΟΣ,κυρίως εκείνων,που χαρακτηρίζουν εαυτούς Δεξιούς και δεν θέλουν να δουν τη Ντόρα ούτε ζωγραφιστή.
Από την άλλη πλευρά η πιθανή εκλογή του Σαμαρά,θα συντελέσει στην επαναφορά στη ΝΔ,ψηφοφόρων που πήγαν προς το ΛΑΟΣ και κάποιων δυσαρεστημένων δεξιών,που απογοητεύθηκαν από τη διακυβέρνηση Καραμανλή.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.
Και να μην συγκρίνουμε την τωρινή κατάσταση της ΝΔ με εκείνη του ΠΑΣΟΚ του 2007,γιατί τότε το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει μόνο με 3,5 μονάδες και λίγους μήνες μετά άρχισε να βλέπει πάλι την προοπτική εξούσίας,που ξαναένωσε όλες τις φατρίες,για τους γνωστούς λόγους,που πάντα τα στελέχη του Κινήματος ενώνονται,όταν βλέπουν, ότι ξαναπιάνουν τις κρατικές καρέκλες.
Η ΝΔ με το 33%,έχει πολύ δρόμο μπροστά της,για να ξαναμαζέψει τον κόσμο της,που δεν μεταπήδησε στο κοντινό ΛΑΟΣ,αλλά ψήφισε μαζικά ΠΑΣΟΚ,με διάθεση τιμωρίας της παράταξής τους.
Προσωπικά διαβλέπω,ότι πιθανή εκλογή Σαμαρά,ίσως θα σημάνει και την αναμόρφωση του κεντροδεξίου χώρου,με το ΛΑΟΣ να μην μπορεί να τραβηχτεί ακόμα δεξιότερα στον πολιτικό χάρτη,ώστε να γίνει διακριτός ο ρόλος του και στο τέλος να εξαναγκασθεί ο Καρατζαφέρης,να συμπράξει έστω και σε μία μορφή ενιαίαου κεντροδεξίου συνασπισμου με τη ΝΔ.
Ενώ αντίθετα η άνοδος της Ντόρας στην ηγεσία της ΝΔ,θα επιφέρει αναστάτωση και διαμάχες με την καραμανλική πτέρυγα,λόγω των ΄΄απλωτών΄΄στο Κέντρο,που θα κάνει η νέα αρχηγός,με την ελπίδα να κερδίσει κόσμο,που τώρα ψήφισε ΠΑΣΟΚ και στο τέλος θα δημιουργήσει μεγάλη σύγχιση στον κόσμο της ΝΔ,λόγω της ταύτισης,που θα διαπιστωθεί με τις θέσεις του Γ.Παπανδρέου,ώστε όσοι ψήφισαν τώρα ΠΑΣΟΚ,να πουν΄΄αφού τα ίδια λέει και η Ντόρα γιατί να ξαναλάξουμε΄΄ και όσους θα θεωρήσουν πολύ νεοφιλεύθερη και ΄΄εθνικώς μετριοπαθή΄΄ τη στρατηγική της Ντόρας να ενδυναμώσουν κι άλλο το ΛΑΟΣ.
Ίδωμεν...Πάντως τα εσωτερικά των κομμάτων έστω κι αν τα βλέπεις σαν παρατηρητής,έχουν πάντα ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου