Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ.ΝΤΟΡΑ ΑΚΟΥΣ?


«Σήμερα είναι γνωστά πλέον τα αποτελέσματα της στρατηγικής ολιγωρίας για το ότι δεν τέθηκαν υπό έλεγχο τα νησιά του Αιγαίου και εγκαταλείφθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη στιγμή που η Τουρκία κρατά τον σφυγμό του μαλακού υπογάστριου της Ρωσίας μέσω των Στενών, η Ελλάδα έχει αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία, μέσω των νησιών του Αιγαίου. Ο χώρος στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο, πράγμα που οφείλεται στα ασυγχώρητα λάθη που έχουν γίνει, εξαιτίας της απουσίας συνεπούς θαλάσσιας στρατηγικής. Η κρίση στο Καρντάκ (Ιμια), που έφερε στην επιφάνεια την ελληνική κυριαρχία ακόμη και σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, είναι το πικρό αντίτιμο των συσσωρευμένων αυτών λαθών». («Στρατηγικό Βάθος», σελ. 154).

Ανατροπή του στάτους κβο

Η αμφισβήτηση του στάτους κβο είναι από τα σημαντικά σημεία στη θεώρηση Νταβούτογλου:

«Η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του τρέχοντος στάτους κβο. Σε αντίθεση προς το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας, και προς τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες που γεννιούνται από την παραπάνω κατάσταση, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών, υπέρ της Ελλάδας, πράγμα που υποδαυλίζει προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η γραμμή FIR, οι περιοχές διοίκησης και ελέγχου και η στρατιωτικοποίηση των νησιών». («Στρατηγικό Βάθος», σελ. 171).
Αντιγραφή από Όμιλο Πολιτών Θράκης΄΄Ίων Δραγούμης΄΄.


Αυτός είναι ο νέος ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας,που θεωρεί πιθανότερο πεδίο πολέμου για την Τουρκία το Αιγαίο.
Παράλληλα δείχνει τα δόντια του για την ανατροπή του status quo στο Αιγαίο,τα νησιά,τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκριπήδα καθώς θεωρεί ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι η φυσική προέκταση της Ανατολίας...
Ντόρα ακούς?Ακόμα επιμένεις να κλείνεις το μάτι στην ΄΄ευρωπαική πορεία΄΄ της Τουρκίας και να παίζεις επικίνδυνα με το ψευτοαντάλλαγμα της σχολής της Χάλκης,λες κι αμά βγουν 50 παπάδες παραπάνω θα σωθεί το Έθνος?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου